dimecres, 14 de juny del 2017

“Serrallonga, bandera negra”, de Ricard Dilmé



L’any 2010 el dibuixant de Santa Coloma de Farners, Ricard Dilmé, va publicar el seu segon còmic sobre en Serrallonga, el cèlebre bandoler nyerro català, titulat “Serrallonga, bandera negra”.

En Ricard Dilmé, en els seus còmics, fabula sobre un passat alternatiu en el qual en Serrallonga no mor l’any 1634, ajusticiat per les autoritats, sinó que sobreviu, s’escapa i continua viu, convertint-se en un heroi de la resistència dels catalans enfront dels invasors castellans i francesos.

A “Serrallonga, bandera negra” el nostre heroi enarbora aquesta bandera catalana que simbolitza el combat a ultrança en defensa de la terra, de la nostra gent, en plena Guerra dels Segadors. El còmic comença a Blanes l’any 1652. Aleshores en Serrallonga recorda les seves accions d’ençà de l’any 1641, en els primers moments de la Guerra dels Segadors.

En aquest còmic hi apareixen amics d’en Serrallonga i enemics seus. Alguns d’aquests personatges se sap que interactuaren en la vida d’en Serrallonga (en la seva vida “històrica” fins a l’any 1634) i altres apareixen en el còmic com a llicència de l’autor. Hi apareixen Tomàs de Banyuls i Orís, senyor de Nyer, el coronel Montpalau, na Joana Massissa, la seva amant, Olivier de Gleu, senyor de Durban, Jaume Melianta, el Fadrí de Sau, i també D’Artagnan (personatge sortit de l’obra d’Alexandre Dumas, així com el cardenal Richelieu i Pau Clarís (el president de la Generalitat quan aquesta institució proclamà la primera República Catalana).

Diversos escenaris catalans protagonitzen les pàgines d’aquest còmic i Blanes, la meva vila, és un dels indrets que més hi apareixen. És per això que els blanencs interessats en la nostra història gaudiran d’allò més aquest còmic, perquè hi podran veure una vista general de la nostra vila tal com devia ser a mitjans del segle XVII, quan els castellans van posar setge a les nostres muralles l’any 1652. I, en el còmic, en Serrallonga era a Blanes defensant la vila al costat dels blanencs i dels patriotes catalans. I també hi podrem veure la Font Gòtica. Tot un plaer, perquè segurament els nostres principals símbols històrics com a vila no han estat reproduïts precisament gaire vegades en còmic.

És per això que felicitem en Ricard Dilmé per aquesta obra i l’animem a seguir estudiant la figura d’en Serrallonga i, si pot ser, a crear noves històries del nostre heroi bandoler!

Si voleu aconseguir els còmics d’en Ricard els podeu trobar a les següents llibreries:

-       Arbúcies: Museu de la Gabella
-       Cardedeu: Llibreria Espai 31
-       Girona: Llibreria Les Voltes i Llibreria Còmics 22
-       Manlleu: Llibreria Contijoch
-       Perpinyà: Llibreria Catalana i Botiga Visca
-       Sant Hilari Sacalm: Vilar Rural de Sant Hilari
-       Osor: Taverna del Sobirà
-     Santa Coloma de Farners: Llibreria Butinyà, Papereria l’Antull i Papereria Roger
-       Susqueda-Osor: Hostal del Coll
-       Vic: Llibreria la Tralla i Llibreria Muntanya de Llibres
-       Viladrau: Estanc de Viladrau