dilluns, 13 d’abril del 2009

Trilogia Medieval

“Trilogia Medieval” (CIM Edicions, 2006), signat per Xavier Escura i Dalmau, Oriol Garcia i Quera i Núria Garcia i Quera, és l’aplec en un sol volum magníficament presentat de tres històries que reconstrueixen amb rigor i amenitat diferents episodis del passat medieval català.

En primer lloc “Fa mil anys...” narra les aventures d’en Guillem, un jove novici del monestir de Sant Cugat del Vallès, per recuperar el seu amor d’infantesa en una Catalunya de fa mil anys que s’estenia cap al sud. Fou creat amb motiu del mil·lenari del monestir de Sant Cugat, que s’edità en forma de fitxes al “Diari de Sant Cugat”.

“El desafiament de Bordeus” ens parla d’aquesta aventura cavalleresca del nostre rei Pere el Gran, el qual s’imposa a les traïdories de la casa reial francesa durant l’expansió catalana per la Mediterrània a finals del segle XIII. Aquesta història fou publicada per la revista per a joves “Cavall Fort” l’any 1998, en els seus números 859 i 860.

Finalment, “Hug Roger III, un rebel indomable”, una història del segle XV que reprodueix l’enfrontament entre el jove i rebel comte de Pallars i el despòtic Joan II, la primera part del recent “Pallars 1487. El darrer comtat” (2008), editat per Casals.

Totes i cadascuna de les il·lustracions del llibre són estèticament impressionants, però personalment destaco, segons el meu parer, i no només per raons estètiques, la imatge de l’entrada triomfal del rei Pere el Gran a Palerm l’any 1282 voltat de senyeres quatrebarrades (“El desafiament de Bordeus”, pàgina 35), que reproduïm aquí, una escena del joc de bitlles (“Hug Roger III. Un rebel indomable”, pàgina 50) i una vista de la vila de Besalú amb el seu inconfusible pont, amenaçada pels pagesos remences (“Hug Roger III. Un rebel indomable”, pàgina 52).

Un llibre imprescindible per als amants del còmic i de la història de Catalunya i un bon regal per aquesta diada de Sant Jordi.