dilluns, 26 de setembre del 2016

“Començar de zero i altres narracions”, aventures a la Natura

A La Renaixensa ja us he parlat d’aquest llibre. En Fèlix Rabassa i Martí, com a administrador d’aquest blog, us l’he donat a conèixer perquè és el recull de cinc narracions entre les quals n’hi apareix una de meva, “El Fermall del Rei Elf”, un relat de fantasia èpica situat en el món de Pirènia, que he creat i al qual estic donant forma. “Començar de zero i altres narracions” recull les cinc obres guardonades en el II Premi Guillem de Belibasta de narrativa breu d’aventures a la Natura. Els premis i el llibre resultant es van donar a conèixer en una festa literària celebrada el passat dia 4 d’agost de 2016 en el poble de Tragó de Segre, a la comarca de l’Alt Urgell.

Encara no us havia parlat de les altres narracions publicades en aquest llibre. No havia tingut temps d’endinsar-me en la lectura de tots els relats i el cert és que tots tenen qualitat i val molt la pena llegir-los. Són narracions d’aventures que s’esdevenen en escenaris de la Natura: muntanyes, boscos, rius, el mar... Ara us parlaré de cadascun d’ells, tres dels quals tenen tocs de fantasia, en major o menor grau.


“Començar de zero”, de Joan Graell

En Francesc Solé és un científic eminentíssim, llicenciat en bioquímica per la Universitat de Barcelona i becat per estudiar a Harvard, el nom del qual sonà com a candidat al premi Nobel, viu osessionat per la seva feina. Un dia la lectura d’una sèrie de textos de metafísica recomanats pel seu amic John Grinsman –Paracels, Hermes Trismegist, Roger Bacon...- canviaran radicalment canviaran radicalment la concepció que tenia de la ciència.

L’Oriol arriba a Oliana amb l’autobús de línia que ve de Barcelona. Vol reconstruir la masia de la Malesa per poder començar de zero, viure de la natura i tornar a l’origen per restablir el lligam entre l’home amb la terra.

Què uneix aquestes dues històries?

Un relat de misteri amb tocs de thriller, fantasia i ciència-ficció.


“La creu”, de Vicent Andreu Navarro

A les serres del nord del País Valencià, una jove parella, la Mireia i en Pau, cerquen les restes dels seus respectius avis, morts durant la Guerra de 1936-1939. L’avi d’en Pau, un soldat republicà; l’avi de la Mireia, franquista. Podria ser, fins i tot, que l’avi de la Mireia fos l’assassí del d’en Pau.


“El gatillop de Fàndols”, d’Arnau Queralt

Diuen que en Guiu de Fàndols, el comte que senyoreja les terres del riu Bidrau, de ben petit ja va matar son germà i, de més gran, el seu propi pare. L’àvol comte i els seus esbirros tenen aterrits els habitants de la comarca, tant o més que el salvatge gatillop que habita els boscos i les muntanyes d’aquelles terres. Els habitants del poble voldrien viure sense la cruel tirania del comte de Fàndols, i en aquell moment l’arribada d’una jove parella de pell bruna vinguda d’un país estranger i que es guanya la vida guarint la gent amb herbes i ungüents serà la guspira que canviarà moltes coses.


“El Fermall del Rei Elf”, de Fèlix Rabassa i Martí

A les Terres Salvatges del món de Pirènia hi ha una comarca habitada pels descendents de gent vinguda del comtat de Castellroig. Aquesta comarca, el Surinyanès, viu sota el terror d’una Por que aterreix els seus pobladors: l’arribada dels cruels simiots, desaparicions de criatures, una bruixa que diuen que viu al castell de la muntanya del Quernegre...

En Sau de Treviac, anomenat “el caçaire”, arriba a les terres del Surinyanès cercant un grup de guerrers procedents de l’Imperi de Saipan que han robat el Fermall del Rei Elf, una antiga relíquia dels monarques del reialme de Cairàs, que es guardava al Palau Reial del Cap i Casal del Regne, la ciutat de Montardit. El rei de Cairàs, Berenguer VIII “Sangdetrò”, confia en les seves aptituds i per això l’envia a encalçar els lladres del fermall.

Fantasia èpica de l’estil de J.R.R. Tolkien o Joe Abercrombie ambientada en un món de ressonàncies medievals catalanes i occitanes, amb màgia, éssers fantàstics sortits del llegendari català (dracs, simiots...) i sobretot moltes aventures cercant un objecte màgic i de gran valor.


“La filla del mar”, de Ramon González

A les Terres de l’Ebre, a la badia dels Alfacs, un noi intrèpid, somiador i obsessionat en les llegendes locals, un “caçador de somnis”, tal com l’anomena molta gent, troba una gruta subterrània a l’interior de la qual s’hi amaga un plec de papers antics que conten la història d’un naufragi que es va esdevenir a la badia el 17 d’abril de 1692.