dissabte, 10 d’octubre del 2009

Correllengua 2009 Blanes per Acció Cultural es Viver

Són temps difícils per la llengua, tal com dirien els Mesclat en la seva cançó “Revolta permanent”. És per això que de l’associacionisme català n’ha sorgit la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), que cada any organitza el Correllengua arreu dels Països Catalans, conjuntament amb Acció Cultural del País Valencià al sud del país i Obra Cultural Balear a ses Illes. El Correllengua és una iniciativa que pretén dur al carrer i normalitzar la llengua catalana, de forma lúdica i, a voltes, didàctica, mitjançant activitats participatives de tota mena. Una multitud d’altres associacions, aquestes més petites i de caire local, són les que fan possible l’arribada del Correllengua a tots els racons de la nació. Recordem que el lema d’enguany del Correllengua és “Llengua, cultura i llibertat”.
Una d’aquestes entitats és Acció Cultural es Viver que, per tercer any consecutiu, organitza el Correllengua a Blanes. El passat dissabte 26 de setembre fou el dia triat per portar el Correllengua a la nostra vila. Les activitats varen començar a les cinc de la tarda a la Plaça dels Dies Feiners, indret on es varen desenvolupar la major part de les activitats que es feren aquella tarda. Mentrestant, i durant tota la tarda, es podia fer intercanvi de llibres en català a la paradeta que tenia la gent des Viver.

A les cinc, doncs, va començar un espectacle d’animació per a infants, a càrrec de Santi Ortiz. Un bon nombre de criatures, acompanyades dels seus pares i mares, s’aplegaren a la plaça per divertir-se amb els jocs i cançons del músic. Acabada l’actuació començà una xocolatada popular que féu les delícies de petits i grans.

Tot seguit, passades les sis, arribà la Colla de Bastoners de Sant Celoni que, amb els seus balls, marcà l’inici de la cercavila, que sortí en direcció cap el carrer Ample. Obria la comitiva la pancarta amb el lema “Un poble, una llengua”, seguida d’un parell de cap-grossos, el gegant, els bastoners i els infants de l’Esbart Joaquim Ruyra. La comitiva, en manifestació, tombà carrer de Raval avall, girà per la Muralla i al capdavall del carrer enfilà el passeig de Dintre per tornar a la Plaça dels Dies Feiners.

Un cop allí, i després de la lectura del manifest del Correllengua d’enguany per part d’un membre des Viver, la mainada de l’Esbart féu alguns dels seus balls fins que arribà l’hora de começar l’actuació d’en Pere de les Cabres, un trio olotí de música tradicional i popular catalana. El concert, que acabà cap a les nou del vespre, va servir per cloure una altra jornada de militància per la llengua catalana.

Tanmateix, el Correllengua continuarà unes setmanes més, fins el 7 de novembre, dia en què, com cada any, es tancarà a Perpinyà. Enguany es commemoren els 350 anys del Tractat dels Pirineus, pel qual les comarques del nord del Principat de Catalunya foren annexades a la corona francesa. Des de La Renaixensa animo a tothom a acudir a Perpinyà a donar suport en aquell 7 de novembre els nostres compatriotes del nord dels Pirineus, que lluiten per la nostra llengua i la nostra nació en un entorn molt més difícil que no pas nosaltres.

1 comentari:

Lluís ha dit...

Doncs sí, serà un bon dia per anar a Perpinyà i fer país. Els nostres germans de la Catalunya Nord no estan sols i s'ha de demostrar.