dissabte, 3 d’octubre del 2009

Marxa de Torxes per la Independència de Blanes (10 de setembre de 2009)

El passat 10 de setembre Acció Cultural es Viver tornà a organitzar, com cada any, la Marxa de Torxes de Blanes, en el marc de la campanya nacional Marxes de Torxes per la Independència (http://www.marxadetorxes.cat/). La Marxa sortí de davant de l’Ajuntament de Blanes, a dos quarts de dotze de la nit, al passeig de Dintre per culminar al cim de Sa Palomera, on s’havia de canviar, per dos dies, la bandera nacional catalana que hi oneja tot l’any, per una de catalana amb estel, que simbolitza la llarga lluita del poble català per la seva llibertat. L’acte és un homenatge a aquesta bandera de cultura i llibertat i a tots aquells catalans que s’han sacrificat per la Nació Catalana des dels seus orígens fins a avui, en especial a aquells que han mort per la seva Llibertat, des de Pau Claris (1586-1641) fins a Guillem Agulló, passant pel general Josep Moragues (1669-1715), Francesc Macià i Ambert “Bac de Roda” (S XVII-1713) o Jaume Compte (1897-1934), a més de milers d’altres màrtirs anònims.

Una vuitantena de blanencs sortiren amb llurs atxes enceses, en direcció a Sa Palomera, acompanyats per l’estelada que havia d’onejar al màstil que hi ha a la roca i pel cant de la versió antiga de l’himne nacional “Els Segadors”. Un cop davant del monument al president màrtir Lluís Companys, assassinat el 1940 pels nacionalistes espanyols precisament per ser president de Catalunya, un grup de músics interpretà els himnes dels Països Catalans, “Els Segadors” i “La Muixeranga”, davant d’una estelada gegantina desplegada des de l’edifici contigu al monument.

Allí es reprengué la Marxa vers el cim de Sa Palomera on, entre el cant espontani de “Els Segadors” i el foc de les torxes, s’hissà l’estelada catalana, que onejà lliure, majestuosa, agitada pel vent que venia de mar. Durant dos dies les estelades de Sa Palomera i de davant del monument a Lluís Companys dignificaren la nostra vila, tot marcant el camí que el nostre poble ha de trescar per assolir l’alliberament, així com la justícia social, i el millorament econòmic i cultural de tots els ciutadans i ciutadanes catalans.
Fotografies d'Elisabet Gispert i gentilesa de "Celobert".