
Darrerament,
desgraciadament, s’ha anat introduïnt al nostre país, i arreu, la celebració
del Halloween, que ens ve importat, tan si ho volem com si no ho volem, dels
Estats Units. En el Halloween nord-americà es buiden carbasses i la mainada va
de casa en casa a
demanar caramels.


Això ho corrobora també en Narcís Balmanya i Masferrer, el qual ens explica que la seva mare recorda que, "en plena postguerra, els pagesos dels Massans, Sa Massaneda [Blanes], per Tots Sants, baixaven les carbasses del tros. La canaia de la barriada les buidava, hi posaven espelmes i les encenien en record als morts".
Tanmateix, en Josep Cortils i Vieta, a la seva “Ethologia de Blanes” de 1886, llibre de capçalera dels costums i tradicions de Blanes més ancestrals, de les carbasses de Tots Sants no en diu res, encara que, de ben segur, en els anys en què la va escriure devia ser ben viva.
A Anglès (la Selva), segons la Mercè Horta i Sagué, a principis dels anys 1960, la tradició encara existia: "Jo vaig néixer i viure fins els 22 anys a Anglès. Recordo que, de petita, cap els 60, demanàvem alguna carbassa als avis. Les buidàvem de llavors i hi foradàvem una forma de cara, els ulls, el nas, la boca. Les deixàvem al costat de la carretera, llavors era de terra amb sots. Pocs cotxes hi circulaven. Quan es feia fosc hi posàvem una espelma encesa i ens ho passàvem d'allò més bé pensant que algú s'espantaria. Pel que jo recordo, ho fèiem per divertir-nos."
En Francesc Pellejà i Ciurana ens ha comentat que als anys 60 aquesta tradició encara es celebrava a La Torre de Fontaubella (el Priorat).
A la Fatarella (la Terra Alta), segons en Joan Pellisa, també se'n feien, i s'anomenaven farolets de carbassa.
Els anys posteriors a la dècada de 1960 es va anar perdent fins que va desaparèixer, i em consta que no està gaire documentada a Catalunya, fins que darrerament s’han començat a posar per escrit els records de gent gran que l’havien viscut i celebrat fa unes quantes dècades. Darrerament, a Ripoll, s'ha recuperat aquesta tradició amb la festa de la carbassada de Tots Sants.
També està
documentat a molts d’indrets dels Països Catalans que aquestes dates els grans
explicaven a les criatures històries de por, contes terrorífics sobre els
esperits dels morts, les bruixes i els follets malèfics amagats en els racons
més foscos de les nostres forests.
La nostra tradició
de Tots Sants, la genuïna, la catalana, és prou arrelada i prou rica com per
fer front amb èxit al Halloween globalitzador i despersonalitzador de la nostra
identitat cultural i nacional.
2 comentaris:
A s. Coloma de Farners, a entrada de fosc la mainada es cobria amb llençols i duia la carbassa buidada i retallada amb ulls, nas, boca i una espelma a dins lligada a una canya. Anaven per les cases a trucar. Quan els obrien feien huuuuuuuuuuuuuuu. Els donaven caramels.
Felicitats pel blog, t'hi afegeixo una dada més, a Sant Genís de Palafolls també es buidaven carbasses a l'entorn dels anys 40 i 50, el meu rebesavi els hi buidava al meu pare de petit. Segons el testimoni dels meus avis també els hi havien fet de petits en ells.
Publica un comentari a l'entrada