dijous, 24 de setembre del 2009

“Cent anys d’estelada. Un segle d’iconografia independentista”

La Comissió del Centenari de l’Estelada (http://www.estelada.cat/) ha tingut l’encert de publicar un llibre amb desenes d’imatges relacionades amb la història de la bandera estelada i el moviment independentista català, des dels seus orígens fa més de cent anys fins avui.

El llibre porta per títol “Cent anys d’estelada. Un segle d’iconografia independentista” (2009) i ha estat editat per CIM Edicions, amb la col·laboració del Departament de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Reeixida.

Toni Strubell és l’autor del pròleg del llibre, el qual s’obre amb una “Breu història del moviment independentista català”. Després d’aquesta introducció històrica comença un llarg apartat que porta per títol “Un segle de grafismes i imatges amb l’estelada”, en el qual hi podrem admirar desenes, centenars d’imatges, moltes de les quals, de ben segur, inèdites fins ara.

Hi podem trobar, entre moltes d’altres, una imatge d’una portada de 1903 del diari catalanista “La Renaixensa”, amb el penó de la Unió Catalanista; una portada del setmanari catalanista radical “La Tralla” de 1905, d’homenatge a la República de Cuba; les primeres estelades al Centre Catalanista de Santiago de Cuba (1905) i al taller artístic Els Negres, de Barcelona (1906); les imatges d’un díptic editat per la Unió Catalanista que representa el renaixement de la Nació Catalana, dibuixat per Josep Triadó (1915); segells commemoratius amb l’estelada de suport a la Societat de Nacions (1919); portades de “La Tralla” (1923); una fotografia amb la gent del Centre Nacionalista Català de Nova York, amb una estelada (1923); bons de l’Emprèstit Pau Claris (1925); una portada (1930) de la revista “Ressorgiment” de Buenos Aires, dirigida per Hipòlit Nadal i Mallol; portades del periòdic “Nosaltres Sols!” (1931); fotografies d’ajuntaments catalans presidits per l’estelada el 6 d’octubre de 1934; una fotografia de la vetlla dels cadàvers dels germans Badia (1936); fotografies d’estelades durant la Guerra dels Tres Anys (1936-1939); una fotografia d’una desfilada el 1945 a l’Havana (Cuba) presidida per l’estelada catalana i la bandera cubana; fotografies d’estelades en manifestacions i imatges de cartells electorals dels anys 70, 80 i 90; i una fotografia a dues pàgines de la cloenda de la manifestació dels “Deu-mil catalans a Brussel·les” (http://www.deumil.cat/) el 9 de març de 2009.

A continuació trobem una nota biogràfica sobre “Vicenç Albert Ballester, padrí de l’estelada” (1872-1938), a càrrec de Joan Muray, marmessor de la documentació personal i política de V.-A. Ballester i Camps.

Tot seguit hi ha un recordatori dels ajuntaments que penjaren l’estelada l’11 de Setembre de 2008, dels cent cims dels Països Catalans i del món que foren coronats amb una estelada en el marc del projecte “Cent anys, cent cims” i de les activitats organitzades per la Comissió del Centenari de l’Estelada entre 2008 i 2009.

Una obra imprescindible per a qualsevol persona interessada en la història de l’estelada i de l’independentisme català.